Enel Ps

Šta je Data Center Infrastructure Management i zašto vam je potreban?

Značaj data centara postaje sve očigledniji, budući da su svi poslovni procesi usko vezani za sve veći broj informacija i onlajn podataka. U korak sa tom tehnološkom ekspanzijom mora ići i infrastruktura data centara koja je u funkciji skladišta svih tih podataka, kako bi se čuvali na jednom mestu. Ono što je najbitnije jeste da podaci koji se tu skladište i čuvaju budu u potpunosti bezbedni i da se njima adekvatno upravlja. Tada na scenu stupa posebna funkcija, odnosno proces koji ima za cilj da vaši podaci u svakom trenutku budu bezbedni i da imate potpuni pristup upravljanju nad svojim podacima, a to je Data Center Infrastructure Management (DCIM).

Šta je Data Centar Infrastructure Management?

 

Kada govorimo o infrastrukturi Data Centra, važno je znati da se ona odnosi na sve elemente koji se nalaze u Data Centru. Infrastrukturu Data Centra čine komponente kao što su hardver, softver, skladište, mreže, sistemi za napajanje, zaštitni zidovi, sistemi za hlađenje, mrežni prekidači, ruteri, kablove, police i drugu opremu za skladištenje, upravljanje i obradu podataka u Data Centru.

 

Upravljanje infrastrukturom Data Centra i praćenje fizičkih IT komponenti koje se nalaze unutar Data Centra i u neposrednom okruženju se naziva Data Center Infrastructure Management. Data Center Infrastructure Management je važan jer pruža uvid u sve komponente i njihovo funkcionisanje na taj način pomažu njihovu optimizaciju.

 

Data Center Infrastructure Management pomaže u praćenju resursa Data Centra i smanjuje rizike na minimum, što i jeste krajnji cilj upravljanja i kontrole nad infrastrukturom Data Centra. Takođe omogućava korisnicima da upravljaju promenama u realnom vremenu i optimizuju korišćenje i performanse infrastrukturnih resursa. DCIM rešenja mogu pomoći u smanjenju troškova energije i poboljšanju energetske efikasnosti. Još jedna od takođe važnih stavki kada je reč o upravljanju Data Centrom jeste i upravljanje nepredviđenim okolnostima, kao što je gubitak napajanja. U cilju obezbeđivanja potpune kontrole nad Data Centrom, važno da obezbedite rezervno rešenje u vidu AKU baterija za napajanje, kako ne bi došlo do prekida u održavanju sistema i IT strukture.

Upravljanjem i kontrolom do efikasnosti

 

Data Center Infrastructure Management je važan sa stanovišta upotrebe punog kapaciteta prostora za organizaciju sistemskih resursa u okviru Data Centra. Mnoge kompanije koje koriste Data Centre za svoje poslovne potrebe navode da je veliki izazov efikasna upotreba prostora, odnosno ostvarivanje njegovog punog potencijala. Data Center Infrastructure Management koji firma ENEL PS pruža kompanijama omogućava im da imaju potpunu kontrolu nad kapacitetom prostora time što povećava vidljivost korišćenja infrastrukture.

 

Kao krajnji rezultat, Data Center Infrastructure Management vodi u isplativija i efikasnija rešenja koja ne samo da dovode do boljih poslovnih performansi, iskorišćenosti svih potencijala Data Centra i unapređenom korišćenju resursa, već pomaže i redukciji sa finansijske strane. Naime, Data Center Infrastructure Management može pomoći u smanjenju operativnih troškova, i to na više načina. Pružajući uvid u performanse IT i fizičke infrastrukture u realnom vremenu, administratori mogu brzo da identifikuju i rešavaju probleme pre nego što oni postanu skupi problemi koji bi znatno uticali na troškove firme. Data Center Infrastrucure Management takođe pomaže u smanjenju potrošnje energije, smanjenju vremena zastoja i poboljšanju korišćenja resursa. Optimizacijom načina na koji se IT i fizička sredstva koriste, kompanije i druge organizacije kojima su za poslovne potrebe neophodni Data Centri mogu smanjiti svoje ukupne operativne troškove. Pored toga, Data Center Infrastrucure Management obezbeđuje centralizovanu platformu za upravljanje višestrukim centrima podataka, omogućavajući kompanijama i organizacijama da pojednostave operacije i smanje troškove povezane sa ručnim procesima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *