Enel Ps

Glavne vrste i pogodnosti sistema klimatizacije

Tokom letnjih meseci, kada temperature rastu i kada je previše vruće, svi traže načine kako bi se rashladili. Postoji velika potreba za rashlađivanjem prostorija, u kojima se provodi mnogo vremena.

U mnogim privatnim i poslovnim objektima postavljeni su sistemi klimatizacije. Oni su veoma bitni za održavanje optimalne temperature i prijatnih uslova u prostorijama, kada spoljašnje prilike to onemogućavaju.

Prilikom visokih temperatura, bez sistema klimatizacije danas se ne bi moglo zamisliti nesmetano funkcionisanje u prostorijama u kojima se živi ili radi.

Više je vrsta sistema klimatizacije, a posebno se izdvajaju dve. To su sistemi klimatizacije sa hladnom vodom i sistemi klimatizacije sa direktnom ekspanzijom.

Šta vam pružaju sistemi klimatizacije?

Pomoću njih možete prilagoditi temperaturu u prostoriji prema vašim potrebama i željama.

Osim toga što omogućavaju kontrolu temperature, mogu uticati i na smanjenje vlažnosti i čistiji vazduh u prostoriji. Na taj način ćete biti zaštićeni od vlage, prašine i drugih štetnih čestica, koje pospešuju alergijske reakcije, astmu ili druga zdravstvena stanja.

Ukoliko je u prostoriji u kojoj živite i radite prevruće, to će uticati i na vaše raspoloženje. Bićete pospani, umorni, dehidrirani i dekoncentrisani. Sistemi klimatizacije stvaraju prijatnu temperaturu u prostoriji, a samim time jepogodnija atmosfera za život i rad.

Kao što olakšavaju rad ljudima, tako mogu uticati i na bolji rad električnih uređaja. Usled visokih temperatura, može doći do njihovog pregrevanja, što uzrokuje razna oštećenja i smanjuje trajnost uređaja. To bi značilo da je rad sistema klimatizacije efikasan u zaštiti električnih uređaja od pregrevanja.

Pogodnosti sistema klimatizacije sa hladnom vodom

Ovaj tip sistema klimatizacije koristi hladnu vodu za prenošenje temperature. Voda prolazi kroz cevi, postavljene u zidovima, podovima ili plafonima.

Sistemi klimatizacije sa hladnom vodom imaju veliki značajtokom letnjih meseci. Međutim, oni se ne mogu koristitiza zagrevanje unutrašnjih prostora u hladnijim danima.

Sa ovom vrstom sistema, moguće je adekvatno regulisanje temperature i vlažnosti vazduha u svakoj prostoriji.

Imaju tih rad i poznati su kao energetski efikasniji, u odnosu na druge vrste sistema klimatizacije.

Ovaj sistem klimatizacije može biti skuplji za instalaciju i održavanje, ali osigurava veliki učinak, kada je u pitanju hlađenje prostorije.

Kako bi uvek imali kvalitetan i efikasan rad, potrebno ih je redovno održavati. To znači da je neophodno čišćenje filtera i cevovoda, u kojima se nakupljaju prašina i prljavština, koje ometaju rad.

Pogodnosti sistema klimatizacije sa direktnom ekspanzijom

Sistemi klimatizacije sa direktnom ekspanzijom koriste rashladni gas za prenošenje temperature. Gas se hladi u rashladnoj jedinici i premešta u cevi, kroz koje se rashlađuje prostorija.

Ovaj tip sistema klimatizacije je jednostavniji i jeftiniji za instalaciju, u poređenju sa sistemom klimatizacije sa hladnom vodom. Sa ovim sistemom moguće je rashlađivanje samo određenih prostorija.

Međutim, sistemi klimatizacije sa direktnom ekspanzijom se ne odlikuju visokom energetskom efikasnošću, pošto koriste gas. Takođe, dosta su zahtevniji za održavanje od sistema klimatizacije sa hladnom vodom.

Koji god sistem klimatizacije da koristite, imaćete bolje uslove za život i rad u prostoriji u kojoj boravite. Oni će poboljšati udobnost, kvalitet vazduha kao i produktivnost u prostoriji.

Ono što je potrebno, da biste ih dugo koristili, jeste njihovo redovno održavanje. U tome vam može pomoći i kompanija „Enel Ps”. Uz savremene alate za projektovanje, instalaciju i održavanje, imaćete kompletno rešenje za sisteme klimatizacije u svom objektu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *