Enel Ps

Različite vrste UPS sistema

U cilju efikasnog rešenja za neprekidno napajanje, u velikoj meri se upotrebljavaju UPS sistemi. Koriste se u velikim industrijskim centrima, serverskim sobama, centrima za kontrolu procesa, centrima podataka i udaljenim objektima. U takvim objektima mora biti obezbeđeno nesmetano napajanje električnom energijom, radi velike količine protoka informacija.

Postoje tri tipa UPS sistema i svaki od njih ima karakteristike, neophodne za implementaciju isplativog rešenja napajanja. To je veoma značajno za sve objekte, a pogotovo za one koji imaju složenije sisteme.

Glavne vrste napajanja su dvostruka online konverzija na mreži, line interaktivni UPS i offline UPS izvor napajanja. Pomoću ovih uređaja se energija kreće kroz objekat.

Da biste znali koji tip rezervnog napajanja UPS sistemima vam je potreban, morate voditi računa o nekoliko faktora. Najvažniji od svih je količina opterećenja, koji je vašem objektu potreban. Zatim, treba obratiti pažnju na opremu koja treba da se zaštiti i finansijska sredstva koja možete za to da izdvojite.

UPS sistemi sa dvostrukom konverzijom

Može se desiti da, tokom prenosa i distribucije struje, dođe do nepravilnosti u naponu ili potpunog kvara. To može dovesti do isključivanja rada uređaja ili pak potpunog gubitka podataka i oštećenja opreme. Kada se radi o zaštiti kritičnih okruženja, jedino ova vrsta UPS sistema može biti potpuna zaštita za mrežu. Dvostruka online konverzija na mreži pruža najviši nivo bezbednosti i štiti od svih poteškoća u vezi sa napajanjem.

UPS sistemi sa dvostrukom konverzijom preuzimaju naizmeničnu struju (AC) i pretvaraju je u jednosmernu (DC), pa ponovo u naizmeničnu. Ovaj sistem služi za povećanu izolaciju opterećenja od grešaka na centralnom napajanju. Smatra se najkvalitetnijim sistemom za napajanje, u odnosu na druga dva tipa.

Koristi ispravljač za napajanje baterije, koji se izbacuje, ukoliko dođe do kvara na centralnom ulazu naizmenične struje. U tom slučaju, baterije dalje prenose struju do uređaja, povezanog sa UPS sistemom. Kada se naizmenična struja vrati, ispravljač nastavlja da trpi veće opterećenje i puni baterije.

Linijski interaktivni UPS sistem

Ova vrsta UPS sistema prvobitno je značajna za objekte, u kojima su prekidi struje retki, a oscilacije dosta česte. Oni obezbeđuju rezervnu bateriju i mnogo bolju kontrolu nad oscilacijama, nego što to čini offline izvor napajanja.

U okviru ovog sistema vrši se praćenje nivoa napona. Moguće je i balansiranje ispod ili iznad nivoa. Zbog toga je linijski interaktivni UPS sistem dobar način za kvalitetnu zaštitu objekta, uz umerene troškove.

U okviru ove vrste izvora napajanja, pretvarač je konstantno uključen i postaje sastavni deo izlaza. Baterija je uslov za napajanje, pa se na ovaj način može češće isprazniti baterija, u odnosu na sisteme sa dvostrukom konverzijom. Kada prestane napajanje naizmeničnom strujom, prekidač za prenos napona se otvara i struja protiče iz baterije ka izlazu sistema.

Offline UPS sistem

Poznati po tome da štite objekat od velikih strujnih oscilacija, offline UPS sistemi ne pokazuju veliki nivo odbrane prilikom manjih promena. Oni smanjuju višak napona i na taj način omogućavaju da se prevaziđu prekidi napajanja. Direktno prenose neizmeničnu struju do izlazne tačke. Kada se desi nestanak struje, automatski se aktiviraju baterija i pretvarač i povezuju na izlaznu tačku, pomoću prenosnog prekidača.

Ovaj tip UPS sistema je pogodan za zaštitu manjih kritičnih objekata, poput kancelarijiskih ili kućnih računara. Koristan je onima koji ne troše visok nivo napajanja i imaju veoma prihvatljivu i pristupačnu cenu.

Svaka vrsta UPS sistema dostupna je u okviru kompanije „Enel Ps“. Sa visokim nivoom kvaliteta i usluge, dobićete najbolju tehnološku zaštitu bilo kojeg objekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *