Enel Ps

Ekološki značaj punjača za električne automobile

U poslednjih nekoliko godina upalila se crvena lampica koja nam govori da je čovek prešao granicu u iskorišćavanju planete. Efekat staklene bašte se povećavao, što za posledicu ima klimatske promene koje se odražavaju na zdravlje ljudi, smanjenje biodiverziteta i ekonomiju na globalnom nivou. Saobraćaj, kao jedan od vodećih uzročnika svega ovoga, mora biti adaptiran tako da vodi računa o održivom razvoju.

Šta će biti u budućnosti?

UN je na sednici u Parizu 2015. godine usvojila sporazum o klimatskim promenama i smanjenju emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Nakon toga su sve kompanije koje se bave proizvodnjom automobila počele da se okreću ka električnim vozilima. Datum 9. septembar proglašen je svetskim danom električnih automobila. Takođe su vlade širom sveta počele da pružaju benefite korisnicima električnih automobila u cilju da se što više ljudi preorijentiše na automobile na električni pogon. Neke od tih beneficija su učešće u kupovini, oslobađanje od plaćanja putarine i parkinga, kao i mogućnost vožnje žutom trakom. Ekološki planovi koje su donele mnoge države širom sveta mogu se protumačiti kao objava rata vozilima koja koriste fosilna goriva. Pored podsticaja za upotrebu električnih automobila, zajednička stavka većine tih planova je izbacivanje ili ograničavanje upotrebe uglja.

Unutrašnje sagorevanje ili električna energija?

Električna vozila tokom vožnje imaju emisiju štetnih gasova jednaku nuli. Danas automobili sa unutrašnjim sagorevanjem emituju nešto manje od 350 grama za svaki pređeni kilometar. Električni automobili, osim što su ekološki bolji izbor, štede i energiju i novac u odnosu na vozila koja imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga današnja situacija je takva da cene benzina i dizela neprestano skaču i ceo svet je zahvaćen krizom kada je reč o gorivu. Električna energija je mnogo dostupnija, a pritom ne šteti okolini. Takođe, jedna od prednosti električnih automobila je ta što ih možete puniti kod kuće. ENEL PS nudi veliki izbor punjača, u skladu sa vašim željama i mogućnostima.

Punjači za električna vozila

Električne automobile moguće je puniti kod kuće, u garaži, na otvorenom i zatvorenom parkingu, benzinskim pumpama, tržnim centrima i slično. Punjači za električna vozila se razlikuju po jačini i brzini punjenja. Brzina punjenja može biti spora, brza i superbrza. ENEL PS nudi 4 vrste punjača za električna vozila u zavisnosti od vaših potreba:

Privatni/EV punjač
Kućni punjač je praktično rešenje za vlasnike električnog vozila. Vaš automobil možete napuniti jednostavno, elektičnom energijom kod kuće. Štede vreme i novac jer nema potrebe da tražite stanice za punjenje električnih automobila i iznova i iznova trošite novac. Ostavite vozilo da se puni preko noći i ujutru je spremno za vožnju.

AC javni punjač
Ovaj punjač namenjen je za sporo punjenje vozila u periodu od 3h do 10h. Brzina punjenja zavisi od snage ispravljača u vozilu od 3kW do 10kW. AC javni punjač se može montirati na raznim lokacijama kao što javni parkinzi, poslovni i tržni centri, javni parkinzi, sopstvene flote vozila i stambene zone.

DC javni punjač
Osnovna namena ove vrste punjača je brzo punjenje vozila u kratkom periodu mirovanja od 15 minuta do sat vremena. Brzina punjenja zavisi od snage ispravljača u vozilu koje se kreće u rasponu od 20kW do 50kW. DC javni punjači pogodni su za benzinske pumpe, tržne centre, supermarkete, taxi i rent-a car udruženja, aerodrom parkirališta i autoput.

Ultra brzi DC punjač
Kako samo ime kaže, ova vrsta punjača služi za punjenje automobila u veoma kratkom vremenskom roku. Pored vlasnika električnih vozila u Srbiji, ultra brzi punjači su odlična opcija i za prolaznike koji električnim automobilom prolaze kroz našu zemlju, jer im omogućava da brzo napune svoje vozilo i nastave dalje. Najefikasnije je i najpogodnije rešenje za benzinske pumpe i autoput gde je najveća cirkulacija vozila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *