Enel Ps

Solarne elektrane kao budućnost proizvodnje električne energije

Svedoci smo neracionalnog korišćenja neobnovljivih prirodnih resursa čijim se zalihama bliži kraj. Još u vreme antičkih Grka pisac Ksefont govorio je kako se pametnim građenjem može iskoristiti sunčeva toplota za grejanje kuće zimi. Sunce je najveći izvor energije na našoj planeti. Pored toga što stalno zrači i zagreva Zemlju, ono je neophodno i biljkama za vršenje fotosinteze preko koje one proizvode kiseonik bez kojeg našeg postojanja ne bi bilo.

Solarna energija

Solarna energija nastaje kao proizvod sunčevog zračenja. Predstavlja obnovljivi vid energije koji se ne može potrošiti i čiji se izvor ne može iscrpeti. Količina sunčeve energije koja dospe do zemljine kore ispoljava se u vidu toplotne i svetlosne energije. Postojanjem i delovanjem solarne energije uslovljeno je i delovanje energije vetra i energije vode (energija talasa i morskih struja). U uglju, nafti i gasu koji se nalaze ispod površine Zemljine kore je akumulirana sunčeva energija koja se kasnijom obradom ovih fosilnih goriva upotrebljava kao toplotna, električna, hemijska ili mehanička energija. Količina solarne energije koja dolazi do zemljine površine iznosi 190 miliona Teravat časova godišnje, što je oko 170 puta više od energije ukupnih rezervi uglja u svetu. Ako bi se potencijal sunčeve svetlosne energije maksimalno iskoristio, za 6 sati bi se moglo skupiti dovoljno energije da zadovolji svetske potrebe na godišnjem nivou. Solarna energija se čini kao odličan izbor.

Izgradnja solarnih elektrana

Pre početka samog procesa izgradnje, važno je izabrati optimalnu lokaciju za vašu solarnu elektranu. Naravno, obavezno je da ona bude dobro osunčana. Posle toga, postavljaju se solarni paneli kojima je zadatak da apsorbuju sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu. ENEL PS ima višedecenijsko iskustvo u projektovanju, izgradnji i održavanju solarnih elektrana. Na osnovu vaših zahteva i lokacije nudimo vam najbolja i najisplativija rešenja. Pružamo i uslugu kompletnog monitoringa izgrađene solarne elektrane putem aplikacije na vašem uređaju, kao i preventivno održavanje.

Prednosti solarnih elektrana

U današnje vreme kada je prisutna inflacija i cene skaču iz dana u dan, cilj je uštedeti gde god je moguće, pa tako i na potrošnji energije. Korišćenjem obnovljivih izvora energije smanjujete troškove za potrošnju električne energije, jer upotrebom solarnih elektrana koristimo struju proizvedenu od sunčeve energije. Pored toga, postoji i mogućnost da ostvarite više energije nego što vam je potrebno i to sačuvate za dane kada potrošnja bude veća. Još jedna od prednosti je to da izgradnja solarne elektrane zahteva samo početna finansijska ulaganja. Troškovi održavanja su minimalni i javljaju se jako retko u periodu od po nekoliko godina. Prema procenama stručnjaka koji se bave istraživanjem efikasnosti i isplativosti solarnih elektrana potrebno je između 5 i 7 godina da bi se vratila sva finanijska ulaganja uložena u ovaj projekat. Ako uzmemo u obzir da je radni vek elektrana mnogo duži ovo se ispostavlja kao dobra investicija. Solarne elektrane se smatraju budućnošću u proizvodnji električne energije i jedan od glavnih razloga je taj što ih možete koristiti bez zagađivanja vode i vazduha. Solarna energija je ekološki prihvatljiva tehnologija i predstavlja jedan od najznačajnih obnovljivih izvora energije i kao takva doprinosi održivom razvoju. Korišćenjem solarne energije smanjuje se emitovanje štetnih gasova, samim tim doprinosite čistijem vazduhu i vodi što se značajno odražava na zdravlje stanovništva. ENEL PS je tu da vam pomogne da izgradite zeleniju budućnost i opredelite se za ekološki efikasna rešenja koristeći energiju iz obnovljivih izvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *