Enel Ps

Efikasnost data centra; ušteda energije; PUE indeks

Za savremeno poslovanje i život u digitalnom dobu, data centri imaju veliku važnost. U njima se čuvaju, obrađuju i prenose velike količine podataka. Životni i, pogotovo, poslovni procesi se, na taj način, odvijaju mnogo brže i efikasnije.

Data centri koriste najsavremeniju tehnologiju. Zato predstavljaju najpouzdanije rešenje za dostupnost i zaštitu podataka u bilo kojem trenutku.

Za svoj rad troše mnogo energije, što se odražava povećanjem troškova. Neki data centri mogu potrošiti istu količinu energije koju troši omanji grad. Takođe, zbog svog rada, mogu imati i štetan uticaj na okolinu.

Da bi se rešili ovi problemi, radi se na poboljšanju efikasnosti data centara, praćenju i analizi potrošnjei uštedi energije.

Kako se upotrebljava energija za rad data centara?

Efikasnost i pravilno funkcionisanje data centara zavise od toga kako se upotrebljava energija za njihov rad.

Rad servera i opreme u tradicionalnim data centrima stvara veliku toplotu. Ona je razlog velike potrošnje energije u ovim data centrima.

Osim toga, veliko zagrevanje je štetno i za samu opremu. Često dolazi do manjih ili većih kvarova, ali i do potpunog gubitka podataka. Ovo itekako utiče na dodatne troškove za održavanje opreme.

Upravo to su razlozi zbog kojih se pažnja usmerava na hlađenje data centara, kako bi se poboljšala njihova efikasnost.

U novijim data centrima koriste se obnovljivi izvori energije. Za hlađenje se koriste različiti sistemi klimatizacije, koji rade pomoću vode ili rashladnih gasova. Time se precizno kontroliše temperatura u data centrima, smanjuje štetan uticaj na okolinu i dugotrajno smanjuju troškovi energije.

Ušteda energije u data centrima

Hlađenje data centara je veoma koristan način za smanjenje potrošnje energije. Međutim, postoji još nekoliko načina kojima se postiže ušteda energije u data centrima.

Za početak, dobar način za to jeste izbor lokacije na kojoj će se nalaziti data centar. To mesto mora imati kvalitetnu elektromrežu i optimalnu temperaturu vazduha.

Promena opreme je još jedan od načina koji se koristi za uštedu energije. Potrebno je koristiti novu opremu, koja je efikasnija u potrošnji energije.

Takođe, softveri koji upravljaju potrošnjom energije u data centrima mogu umnogome smanjiti troškove.

Još jedna bitna stvar je i korišćenje sistema sa automatskim isključivanjem servera i uređaja koji se ne koriste. Na taj način se značajno štedi energija u data centrima.

PUE indeks

PUE (Power usage effectiveness) predstavljaindeks efikasnosti data centra. On pokazuje koja je količina energije potrebna da bi se održalo funkcionisanje data centra.

PUE indeks dobija se kada se ukupna potrošnja energije data centra podeli sa potrošnjom energije koju koristi oprema. Njegova vrednost kreće se od 1 do 2, pri čemu niži PUE indeks ukazuje na veću efikasnost data centra.

Najefikasniji data centri postižu nizak PUE indeks zahvaljujući različitim metodama. To mogu biti efikasno hlađenje, korišćenje obnovljivih izvora energije, korišćenje uređaja koji upravljaju potrošnjom energije i ostalim načinima za uštedu energije.

Ulaganjem u efikasnost data centra postiže se smanjenje troškova, bolji uticaj na okolinu i kvalitetniji i brži rad.

Kvalifikovani stručnjaci kompanije „Enel Ps daju svojim klijentima pouzdana i korisna rešenja za iplementaciju data centara. Uz njihovu pomoć, možete imati kvalitetan i siguran rad data centra, a istovremeno i veliku uštedu energije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *