Enel Ps

Data centri – odaberite pouzdanog partnera za njihovu izgradnju ili rekonstrukciju

Data centri predstavljaju fizičku lokaciju, odnosno, objekat u kojem se nalazi celokupna IT infrastruktura određene firme/organizacije/kompanije, itd. Firma ENEL PS ima višegodišnje iskustvo u projektovanju i izgradnji data centara i to na energetski efikasan način. Uz izgradnju data centara, među uslugama i proizvodima koje nudimo su i solarne elektrane, punjači za elektro vozila, agregati, klimatizacija, i još mnogo toga.

Zašto su data centri značajni?

Svaka kompanija bi trebala da skladišti podatke, bilo da se radi o elektronskoj pošti, veb-sajtu, onlajn transakcijama, i tome slično, i oni se mogu čuvati na serveru. Serveri su poput specijalizovanih računara i povezani su na lokalnu mrežu firme. Ako je firma dovoljno mala, onda svoje servere može čuvati u datom objektu i upravljati njima sama. Međutim, kako firma raste i njeni zahtevi rastu, odnosno, kako se generiše više podataka – potrebno je više servera i prostora za njih.

Pošto serveri stalno rade, oni proizvode mnogo toplote što zauzvrat zahteva puno hlađenja kako se ne bi pregrejali. Količina energije potrebna za hlađenje servera može biti jednaka količini potrebnoj za njihovo pokretanje i takođe može biti veoma skupa. Uz sve to bi bilo neophodno da se ovim serverima upravlja 24 sata dnevno kako bi se podaci osigurali u slučajevima nestanka struje ili sajber napada.

Data centri su upravo objekti za tu namenu, odnosno objekti u kojima se nalaze ti serveri i kojima su obezbeđeni svi optimalni uslovi za nesmetan i stabilan rad.

Koji su kriterijumi kvalitetnog data centra?

Prilikom projektovanja data centra moraju se uzeti u obzir svi parametri – infrastrukturni, klimatski, bezbednosni i sistemski, kako bi bili maksimalno funkcionalni i operativni. Ključni kriterijumi koji koordiniraju projekat izgradnje i implementacije data centra su, i po kojima radi firma ENEL PS su:

  • Pouzdanost
  • Fizička i digitalna bezbednost
  • Energetska efikasnost

Projektovanje data centra obuhvata i planiranje mera predostrožnosti kako bi se data centar osigurao od gubitka funkcionalnosti i podataka. Ovo je veoma važna stavka u projektovanju budući da se mnogi sistemi oslanjaju na data centar, te bi u slučaju komplikacija sa data centrom došlo i do komplikacija sa tim sistemima.

Da li rekonstruisati ili graditi novi data centar?

Odgovor na pitanje da li je moguće rekonstruisati postojeći data centar ili je potrebno graditi potpuno novi počinje procenom realnog stanja, serverskih resursa, utvrđivanjem potreba i zahteva korisnika informacionog sistema.

Da bi rekonstrukcija bila moguća, potrebno je da prostorni kao i serverski resursi budu očuvani. Ukoliko postoji mogućnost, prostor, odnosno, data centar se rekonstruiše, iz razloga zato što je to svakako lakše nego izgradnja od nule, čime se štedi na vremenu jer se rekonstrukcija u najvećem broju slučajeva odvija brže nego izgradnja novog data centra.

U određenim situacijama kada rekonstrukcija nije moguća ili je isplativije rešenje izgradnja novog data centra, kreće se sa projektovanjem potpuno novog objekta koji će ispunjavati sve kriterijume kvaliteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *