Enel Ps

EV punjači

Poslednjih godina, električna vozila su deo industrije koji nastavlja ubrzano da raste, pa se očekuje da i u ovoj godini ovo tržište nastavi da bude jedna od najinteresantnijih oblasti savremene tehnologije. Prostor za EV jednostavno je postao preveliki da bi ga bilo koji investitor ignorisao, a sigurno će biti mnogo onih koji će se kupcima ponuditi na tržištu narednih godina.

Kompanija Enel PS je jedna od onih koja srpskom tržištu može da ponudi proizvode svetske klase u ovoj oblasti vezano za punjače električnih vozila:

  1. Privatni/ kućni EV punjači – vlasnik električnog vozila priključuje se u standardnu utičnicu puneći vozilo preko noći u svom domu
  2. AC javni punjač do 22kW- Osnovna namena, sporo punjenje – vozilo u dugom mirovanju od 3h do preko 10h. Brzina punjenja uslovljena je snagom ispravljača u vozilu uglavnom od 3kW do 11kW. Namenjen hotelima, javnim parkiralištima, stambenim zonama, poslovnim centrmai, tržnim centrima, sopstvenim flote vozilima
  3. DC javni punjači do 60kW- Osnovna namena, brzo punjenje – vozilo u kratkom mirovanju od 15min do 60min.Brzina punjenj a uslovljena je snagom samog ispravljača od 20kW do 60kW. Namenjen benzinskim pumpama, tržnim centrima, supermarketima, taxi udruženjima, rent-a car udruženjima, aerodrom parkiralištima, autoputu.
  4. Ultra brzi DC punjač preko 120kW – Ultra brzo punjenje. Koristi se na benzinskim pumpama i autoputevima.

Kada govorimo o očekivanjima koja će obeležiti tržište električnih automobila u 2024. stručnjaci procenjuju da će to biti lista sleedećih pet trendova:

1. Prodaja električnih vozila će nastaviti da raste

Iako su brojni medijski naslovi poslednjih meseci 2023. tvrdili da je prodaja električnih vozila opadala, realnost je bila sasvim drugačija. Ona je ustvari beležila rast, iako se ponuda neprodatih električnih vozila kod dilera povećala. Tako je u trećem tromesečju prošle godine zabeležen najveći rast prodaje električnih vozila na baterije i hibrida na baterije još od četvrtog kvartala 2021. godine. Pored toga, prodaja električnih vozila je prvi put u septembru premašila milion prodatih vozila!

Ovaj pesimizam mogao bi da bude posledica povećanja zaliha neprodatih električnih vozila. Bloomberg NEF je nedavno smanjio svoju procenu prodaje u 2024. sa 17,5 miliona vozila, prvobitno postavljenih u junu, na 16,7 miliona. Međutim, čak i taj smanjeni broj značio bi povećanje od 20 procenata u odnosu na raniju prognozu. Pored toga, Cok Automotive je nedavno prognozirao da će električna vozila činiti više od 10 odsto ukupne prodaje svih vozila u 2024, a uključujući hibride, čak 24 procenata.

2. Cene će nastaviti da padaju, čineći električne automobile pristupačnijim za veći broj ljudi

Ključni deo slagalice u povećanju prodaje električnih vozila je cena, jer izgleda da njihova nepristupačnosti drži mnoge ljude podalje od tržišta. Međutim, dobra vest je da će tehnologija nastaviti da se poboljšava što će doneti niže cene za veći broj modela.

Na primer, sve veća upotreba tehnologija smanjiće trošak materijala koji se koristi za izradu električnih vozila. One će poboljšati kapacitet vozila i potencijalno zameniti dva ili više konvencionalna prekidača unutar EV. To će smanjiti cenu komponenti, može značajno da snizi i konačan iznos, pa će samim tim više potrošača moći da ih priušti.

Očekuje se da će i cene baterija pasti jer proizvođači automobila nastavljaju da poboljšavaju njihove tehnologije i hemijske sastave , omogućavajući veći kapacitet baterija uz niže cene.

Pošto se procenjuje da baterija čini oko 40 odsto cene EV, smanjenje troškova baterije bi trebalo dramatično da spusti iznose što će dodatno uticati na rast prodaje.

3. Tehnologija EV baterija će nastaviti da napreduje

Govoreći o EV baterijama, jedna posebna oblast tehnologije počela je da privlači više pažnje, i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i 2024. Tojota je otkrila solid-state EV bateriju sa kapacitetom od 745 milja (1.200 kilometara) i potpisala ugovor o masovnoj proizvodnji solid-state baterije sa kapacitetom od 932 milje, odnosno 1.500 kilometara.

Međutim, Tojota verovatno neće biti jedini uspešan igrač u ovom sektoru. Njihova ključna prednost je ta što mogu da spakuju više mogućnosti za proizvodnju energije u isti prostor kao trenutne EV baterije, a u 2024. videćemo verovatno i neke veoma zanimljive pomake u poluprovodničkim EV baterijama.

4. Teslin konektor za punjenje će postati industrijski standard u SAD

Ova godina će takođe doneti neke promene i u punjenju električnih vozila. Konkretno, više proizvođača automobila najverovatnije će usvojiti Teslin konektor za punjenje za svoja vozila, što je već na izvestan način postalo trend još u 2023.

Prošle godine, Ford, General Motors, Honda i drugi najavili su planove da usvoje portove za punjenje koje Tesla koristi za svoja vozila, i lako je shvatiti zašto. Tesla je brzo gradila svoju mrežu Supercharger-a i počela je da daje adaptere dostupne na svojim stanicama kako bi omogućila vozačima drugih električnih vozila da ih koriste.

Međutim, usvajanjem Teslinog konektora za punjenje, drugi proizvođači automobila će dramatično povećati broj stanica na kojima vozači mogu da pune svoja vozila, dodatno se boreći protiv anksioznosti dometa.

5. Istraživanje zamene baterija će se nastaviti

Proizvođači automobila trebalo bi da nastave da istražuju mogućnost zamene baterija na stanicama za punjenje. I dalje se vodi debata o održivosti zamene kao metode dopunjavanja EV.

Na primer, proizvođač automobila Stellantis je nedavno sklopio ugovor sa kompanijom Ample, koja je razvila modularnu tehnologiju zamene baterija koja može da 100 odsto napuni bilo koje električno vozilo za samo nekoliko minuta. Prerano je predviđati koliko će zamena baterija biti popularna u poređenju sa jednostavnim uključivanjem EV i punjenjem dok je vozilo u pokretu.

Najlakši način da se sumiraju svi ovi trendovi električnih vozila za 2024. je činjenica da nas čeka više ideja – više dostupnih modela, veća pristupačnosti, veći kapacitet, više i bolje tehnologije, ali i više opcija za punjenje.

Na kraju, svima je već apsolutno jasno da je budućnost saobraćaja električna, jer je potreba za smanjenjem emisije ugljenika postala očigledna poslednjih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *