Enel Ps

DATA CENTRI U SRBIJI SU VELIKI POTROŠAČI ELEKTRIČNE ENERGIJE

DATA CENTRI U SRBIJI

Stručnaci savetuju kako da budu energetski efikasniji, da manj troše i rasipaju struju

Kompanije Enel PS ima tradiciju postojanja na srpskom tržištu od gotovo tri decenije i postali su sinonim za inovacije i pouzdanost u oblasti energetski efikasnih Data centara, njihovih sistema napajanja, hlađenja i upravljanja kritičnom infrastrukturom korisnika. Za prethodnih 30 godina ova kompanija specijalizovala su se za osiguranje kontinuiteta u operativnom funkcionisanju, zaštiti i optimizaciji fizičke infrastrukture, ali su i postavili standarde u oblasti dizajna, projektovanja izgradnje i održavanja Data centara i implementaciji savremenih tehnoloških rešenja.

Stručnjaci Enel PS kroz inovacije i stručnost omogućavaju danas svojim klijentima da se fokusiraju na svoje osnovno poslovanje, dok oni vode računa o njihovim kritičnim segmentima fizičke infrastrukture.

Data centri su značajni potrošači električne energije, a prosečan data centar u Srbiji po kvadratnom metru godišnje troši okvirno kao 250 kvadratnih metara poslovnog prostora. Sastavni deo njihovog savremenog dizajna obuhvata DCIM (Data Center Infrastructure Management) rešenja čija je osnovna uloga da pruže centralizovano upravljanje svim resursima i operacijama, uključujući hlađenje, napajanje, prostor i IT opremu. Ova „machine learning” i AI podržana rešenja identifikuju, optimizuju i automatizuju oblasti za poboljšanje, predviđaju, procenjuju i eliminišu uska grla i rizike, sprečavaju otkaze.

S druge strane, PUE (Power Usage Effectiveness) je metrika koja se koristi za merenje efikasnosti potrošnje energije u data centrima. Ova vrednost predstavlja odnos ukupne potrošene energije u njima, prema energiji koja se koristi samo za IT opremu unutar centra. Idealna vrednost PUE je 1,0, što znači da sva potrošena energija ide direktno za IT
opremu. Međutim, u stvarnosti, data centri imaju dodatne potrošače energije kao što su hlađenje, osvetljenje i druge infrastrukturne potrebe, pa je PUE značajno iznad vrednosti 1. Što je on bliži ovoj vrednosti, to je centar energetski efikasniji.

Ako posmatramo samo njegovu fizičku infrastrukturu, u šta spadaju napajanje, hlađenje itd., od ukupne energije koja se isporuči oko pet odsto se izgubi u prenosu. Rasveta, javljači i druga galanterija potroše još toliko, HVAC oko 25 – 40 procenata ukupne potrošnje, a UPS u zavisnosti od svog faktora efikasnosti može da utiče na još oko 10 odsto gubitka. Sve u svemu, za samu IT opremu ostane na raspolaganju oko 57 procenata od isporučene električne
energije.
Jasno je da što je data centar energetski efikasniji i što ih više optimizujemo, manje je rasipanje, potrošnja i manji operativni troškovi eksploatacije.

Unapređenje energetske efikasnosti starijeg data centra može biti izazovno, a evo nekoliko ključnih koraka i smernica koje treba uzeti u obzir:

  1. Audit DC će vam pomoći da identifikujete oblasti gde se najviše troši energija i gde postoje mogućnosti za uštedu.
  2. Razmotrite mogućnosti optimizacije hlađenja kroz npr. odvajanje tople i hladne zone, implementaciju rešenja adijabatskog hlađenja, kroz pravilnu optimizaciju rasporeda IT opreme. Kroz optimalan raspored po reku i eliminaciju “Ghost” servera stvorićete mogućnost povećanja temperature hladne zone, što može dovesti do značajnih ušteda.
  3. Razmislite o modernizaciji ili revitalizaciji UPS sistema radi povećanja njihove efikasnosti. Za te namene Enel PS primenjujeo kao inicijalnu EnergySTEP1 Data Center Assessment metodologiju.
  4. Ne manje važna je primena prediktivnog i proaktivnog održavanja opreme data centra kako bi ona najoptimalnije funkcionisala.

Adijabatsko hlađenje je u stvari prethlađenje čilera, ono koristi prirodni proces isparavanja vode kako bi se ohladio vazduh. Kada voda isparava, ona apsorbuje toplotu iz okoline, što dovodi do smanjenja temperature vazduha. Savremena rešenja adijabatskih sistema koja primenjuju u Enel PS, donela su „bustovanje” postojeće opreme za hlađenje, koja nije dimenzionisana za temperaturne opsege sa kojima se srećemo u poslednjih nekoliko godina.
Zatim, dovela su do povećanja efikasnosti opreme za hlađenje i smanjenje potrošnje električne energije, a takođe do eliminacije interventnog održavanja čilera i manje habanje vitalnih komponenata. Efikasnost ovih sistema u najtoplijim danima ide i do 30 odsto.

Hibridni sistem napajanja baznih stanica kombinuje više izvora energije kako bi obezbedio napajanje za bazne stanice mobilnih, internet i telekom operatera. Ovi sistemi su posebno korisni u udaljenim ili teško dostupnim područjima gde je povezivanje sa glavnom električnom mrežom izazovno ili neisplativo. Ovi sistemi napajanja mogu koristiti kombinaciju: solar, baterijski sistemi za skladištenje energije, DEA i vetrogenerator. Ako je dostupno, bazne stanice mogu biti povezane sa glavnom električnom mrežom i koristiti je kao primarni ili sekundarni izvor energije. Prednosti ovakvog napajanja uključuju smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, operativnih troškova i povećanje pouzdanosti napajanja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *