Enel Ps

ŠTA SU UPS BATERIJE I ZAŠTO SU ONE VAŽNE ZA FUNKCIONISANJE DATA CENTRA: Pažljivo birajte i obavezno vodite računa o životnom i radnom veku

Napajanje kritičnih uređaja u DATA centru nikada nije bio lak zadatak. Pored neophodne sinronizacije u vidu višestruko obezbeđenih izvora za napajanje, treba obezbediti još neke važne činioce.

UPS (Uninerruptible Power Supply) višestruko značajan uređaj, a njegov kvalitet obezbeđuje ne samo neprekidan rad ostalih komponenti infrastrukture, već i premošćava male greške u napajanju ili neki duži period prelaska na rezervno napajanje koje, na primer, zahteva uključivanje generatora.

Naizgled jednostavan izbor i dimenzionisanje UPS-a komplikuje se i dobija na značaju ako vaš data centar opslužuje i vrlo zahtevne kategorije korisnika, poput banaka, komercijalnih sajtova ili vladinih servisa koji omogućavaju nesmetan rad mnogih institucija, a da ne pominjemo servise koji su povezani sa zdravstvom zbog čijeg bi prestanka s radom, čak i na veoma kratak period, mogle nastati nesagledive posledice.

Baterija je jedna od najvažnijih komponenti UPS-a, ali i baterije su se menjale tokom vremena. Prvi UPS uređaji imali su olovne baterije, veoma slične dobro poznatim automobilskim akumulatorima. Ipak, za odustajanje od ovog koncepta bilo je dosta razloga. Tečna kiselina ne samo da je mogla da bude uzrok brze havarije usled razlivanja, već su i njena isparenja mogla negativno da utiču na rad i životni vek ostalih komponenti data centra.

Ove baterije su relativno brzo zamenjene sličnim kojima je umesto tečnosti, prostor između elektroda popunjen želatinom slične namene, pa i sastava. Obe ove vrste, zajednički nazvane VRLA baterije (valve regulated lead–acid), imaju neke specifičnosti po pitanju održavanja, brzine punjenja i maksimalne snage koju mogu da daju, ali bio je neophodan prelazak na nešto novo.

Ako ste u potrazi za novom UPS baterijom, možda se pitate šta tačno možete da pronađete na tržištu i šta će zadovoljiti vaše potrebe.Tu vam u svakom sučaju mogu pomoći stručnjaci iz Enel.ps.

Postoje tri glavne vrste baterija koje se koriste za UPS, ili neprekidna napajanja: olovno-kiselinske, nikl-kadmijumske i litijum-jonske. Ne postoji ni jedan „najbolji“ tip UPS baterije, a izbor koju ćete koristiti zavisi od slučaja do slučaja.

Olovne UPS baterije

Olovne baterije su poznate po svojoj pouzdanosti kada se koriste u UPS-u, i to je njihova najvažnja prednost među korisnicima već duže vreme. One su takođe i najekonomičniji izbor pošto njihova težina nije velika, kao kod onih velike snage.

Unutar kategorije olovnih baterija postoje dva podtipa:

  1. Regulisana ventilom (VRLA): Ovo je najčešći tip baterije u modernim UPS sistemima, takođe poznate kao zapečaćena olovna kiselina (SLA), ove baterije obično dolaze sa 5 do 10 godina projektovanog veka trajanja. Najprikladnije su za suvu prostoriju sa kontrolisanom klimom koja se održava na temperaturi od 20-25°C. Mogu se montirati vertikalno ili horizontalno, što znači da se mogu koristiti u odeljcima za baterije, nosačima za montažu, ali i u ormarićima.
  2. Otvorene ventilacije (VLA): Ove baterije sadrže ploče koje su preplavljene elektrolitnom kiselinom, pa se obično nazivaju poplavljenim. Njihov projektni vek je do 20 godina i obično se koriste na mestima gde je potrebna visoka ocena amper-časova (Ah). Ova vrsta baterija mora biti postavljena u posebnu prostoriju opremljenu uređajima za pranje u slučaju curenja kiseline i moraju da se drže uspravno.

Nikl-kadmijum UPS baterije

Na lokacijama gde imamo veoma visoke temperature okoline najbolji izbor su nikl-kadmijum (NiCd) baterije. Njihova prednost je što mogu da izdrže širok opseg temperature okoline od -20°C do +40°C, ali i vek trajanja koji se procenjuje na čak 20 godina.

Mana im je što su skuplje od olovnih UPS baterija, a i toksični materijali od kojih su napravljene otežavaju njihovo odlaganje. Upravo iz tih razloga mnoge zemlje su zabranile ili strogo ograničile proizvodnju i upotrebu nikl-kadmijumskih baterija.

Litijum-jonske (Li-Ion) baterije

Litijum-jonske baterije su već duže vreme standard za laptopove i pametne telefone. Sada se koriste i za pokretanje električnih vozila i postaju sve održivija opcija za UPS. Imaju veću pouzdanost od oba tipa olovnih baterija zahvaljujući ugrađenim sistemima za nadzor i upravljanje. Takođe su manje, lakše i imaju brže vreme punjenja od olovnih i nikl-kadmijum baterija. I konačno, imaju  duži radni vek balansira što opravdava povećani početni kapitalni trošak za njihovu kupovinu.

Različite vrste UPS baterija imaju različit prosečni životni vek. Međutim, kod svih tipova UPS baterija, važno je razumeti razliku između životnog veka baterije i njenog radnog veka. Brkanje ova dva koncepta može dovesti do veoma skupih grešaka.

Vek trajanja baterije određuje proizvođač i uzima u obzir dizajn ćelije i starenje baterije pod kontrolisanim uslovima u laboratoriji proizvođača. Međutim, ovi fabrički uslovi se retko javljaju u svakodnevnoj upotrebi. Zato je životni vek baterije važniji i treba ga uzeti u obzir. Na starenje baterije utiču primena, instalacija, uslovi rada u stvarnom svetu, ali i praksa održavanja. Što se tiče specifičnih faktora koji utiču na stvarni životni vek vaših UPS baterija oni podrazumevaju:

  • Vlažnost i temperatura UPS okruženja
  • Koliko često se UPS uključuje i isključuje
  • Tip baterije i okruženje za skladištenje
  • Obim i učestalost održavanja

U stvarnosti UPS baterije često se pokvare mnogo ranije od vremena koje je propisao proizvođač. Na primer, za 10-godišnje VRLA baterije, kapacitet počinje da se smanjuje već oko tri do pet godina. Do pete do sedme godine, verovatno je na kraju ili blizu kraja radnog veka. Litijum-jonske baterije obično traju dva do tri puta duže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *