Enel Ps

POTREBA ZA ENERGIJOM JE NEPROCENJIVA: Vaš DATA centar može besprekorno da funkcioniše uz dobru UPS bateriju

U današnjem poslovnom okruženju koje je prvenstveno povezano i zasnovano na podacima, potreba za kontinuiranom, čistom energijom je neprocenjiva. Čak i najkraći period zastoja može biti poguban za organizaciju, a  trenutna cena zastoja ne samo da je ogromna, već i neplanirani incidenti mogu dovesti do oštećenja opreme, gubitka podataka, propuštenih prilika i narušene reputacije.

Srećom, sistem neprekidnog napajanja (UPS) je jedno od najjednostavnijih i najisplativijih rešenja koje pomaže kompanijama da izbegnu neželjene posledice. Ali s obzirom da postoji nekoliko različitih tipova sistema, izazov je odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. U tome vam sigurno mogu pomoći stručnjaci iz kompanije Enel.ps.

Šta je UPS?

UPS je rezervni sistem koji obezbeđuje napajanje u slučaju kvara komunalnog sistema. On pomaže u sprečavanju gubitka podataka i minimizira stres neplaniranog isključivanja elektronike, ali zaštita opreme od potpunog gubitka struje nije jedini razlog zašto vam je potreban UPS. U zavisnosti od modela, ovi sistemi takođe štite povezane uređaje od uobičajenih problema sa napajanjem i nesigurnih fluktuacija izlaznog napona koje mogu oštetiti elektroniku, skratiti životni vek i uticati na performanse.

Kako UPS radi? 

UPS napaja uređaje koji su priključeni na njegove AC utičnice ada protok električne energije padne na neadekvatan napon ili ako dođe do potpunog nestanka. U slučaju nestanka struje, UPS se odmah prebacuje na bateriju kako bi obezbedio neprekidan izvor napajanja za dužinu trajanja baterije, koja varira u zavisnosti od sistema za periode od minuta do nekoliko sati. U zavisnosti od veličine i tehnologije jedinice, UPS je sposoban da zaštiti jedan računar do celog DATA centra. On održava računarske sisteme i IT opremu bezbednim i funkcionalnim tokom nestanka struje sve dok se generatori ne aktiviraju ili zaštićeni uređaji kao što su serveri i mrežne komponente ne budu pravilno isključeni, sprečavajući gubitak podataka. Osim što isporučuju rezervno napajanje tokom kvara, UPS takođe pruža različite stepene zaštite od drugih štetnih problema sa napajanjem, uključujući padove napona, prenapone, prekide u radu, šum u liniji, varijacije frekvencije, uslove prenapona … Važno je razumeti da svi UPS sistemi nisu jednaki. Zato postoje tri primarne topologije: stand by, line interactive i online. Standby UPS ili offline UPS, odnosno pasivni UPS, nudi najosnovniji tip zaštite, omogućavajući opremi da se isključuje iz dolaznog napajanja sve dok ne otkrije problem. U ovom modelu UPS povezani uređaji dobijaju struju preko direktne AC veze, pri čemu jedinica u suštini ostaje na čekanju dok ne bude potrebna rezervna struja. Vreme prenosa se obično javlja u milisekundama nakon nestanka struje, i iako prekid nije trenutan, u većini slučajeva neće prekinuti tok energije do opreme.Ako se očekuje duži prekid rada, rezervna baterija UPS-a će omogućiti bezbedno isključivanje kako bi oprema i podaci ostali zaštićeni. Najpogodniji je za manje zahtevnu kućnu mrežu i kancelarijska okruženja koja nisu izložena čestim prekidima.

Line-Interactive UPS 

UPS sa linijsko-interaktivnom topologijom je dizajniran da zaštiti povezane uređaje od nestanka struje, propadanja i prenapona poput modela u stanju pripravnosti, istovremeno pružajući zaštitu od skoka napona i pada napona. Obično se koristi za zaštitu poslovnih mreža i IT aplikacija. On kontroliše mikroprocesor koji prati kvalitet dolaznog napajanja i reaguje na fluktuacije. Jedna od najvećih prednosti linijske interaktivne topologije je ta što kompenzuje podnaponske i prenaponske okolnosti bez upotrebe baterija. Tokom nestanka, linijski interaktivni UPS pretvara uskladištenu snagu baterije u regulisanu izlaznu snagu naizmenične struje da bi podržao opterećenje povezane opreme.

Online UPS 

Dok standby i linijski interaktivni UPS modeli obezbeđuju različite stepene filtriranja napajanja, online UPS  ili sa dvostrukom konverzijom je dizajniran da pruži kontinuiranu zaštitu od svih devet najčešćih problema sa napajanjem, obezbeđujući konzistentno čistu snagu bez obzira na bilo kakve dolazeće nestabilnosti. Da bi se stvorilo napajanje bez ikakvih električnih smetnji, izlazni napon mrežnog UPS-a se u potpunosti regeneriše nizom konverzije naizmenične struje u jednosmernu, nakon čega sledi konverzija DC u naizmeničnu struju. Tokom nestalnog napajanja ili kratkotrajnih smetnji kada ulazna snaga naizmenične struje padne van unapred podešenih tolerancija za linijski interaktivni režim, onlajn UPS se prebacuje u onlajn režim dvostruke konverzije, potpuno izolujući opremu od dolaznog napajanja. Ako struja potpuno nestane, ili ulazna snaga premašuje tolerancije ispravljača, UPS će se oslanjati na bateriju da bi održao rad opterećenja, a zatim će se vratiti u režim visoke efikasnosti kada je to bezbedno.

Prednosti UPS-a 

Iako postoje brojne prednosti primene UPS-a, pre svega, oni štite od nestanka električne energije u komunalnoj mreži, koji su u poslednje vreme u dramatičnom porastu, Teške vremenske prilike rangiraju se kao uzrok broj 1 nestanka struje. Osim što održava opremu u funkciji tokom nestanka struje, UPS takođe deluje i kao filter za zaštitu uređaja od varijacija u napajanju, što može prouzrokovati oštećenje osetljive opreme kao što su računari i mrežna oprema. UPS dozvoljava samo stalan tok čiste energije da dopre do priključenih uređaja, pomažući u zaštiti od uobičajenih anomalija napajanja koje mogu oštetiti opremu. Određivanje najbolje vrste UPS za vašu organizaciju zavisi od brojnih faktora, uključujući nivo pouzdanosti i dostupnosti koji se zahteva, vrstu opreme koja se štiti i celokupnu okruženje. Ako vam je potrebna pomoć pri određivanju modela UPS-a koji je najprikladniji za vaše okruženje, Enel.ps vam može pomoći da uporedite i odaberete sisteme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *