Enel Ps

Adijabatsko hlađenje

Izvor: Privatna arhiva

Klimatske promene i povećanje spoljašnje temperature u poslednjih pet godina utiču na energetsku efikasnost i rad rashladnih sistema i čilera. Oprema je pre pet do petnaest godina dimenzionisana za spoljnu temperaturu od 35°C a danas je ona često 40°C. Ako povećanju spoljne temperature dodamo poziciju opreme usled koje cirkulacija vazduha dodatno podiže ambijentalnu temperaturu, ukupan kapacitet opreme može da bude smanjen za 20%. Rezultat toga je povećanje amortizacije usled visokih temperatura rashladnog gasa, povećanje troškova održavanja i smanjenje životnog veka opreme. U takvom režimu rada rast potrošnje električne energije je i do 25% viši od nominalnih vrednosti.

ENEL PS ove izazove prevazilazi savremenim sistemima hlađenja koji se sve više oslanjaju na free cooling princip. Jedno od rešenja je dodavanje suvih hladnjaka. Manjkavost ovog rešenja jeste potreba za dodatnim prostorom za intengraciju u postojeći rashladni krug. Drugo rešenje koje ENEL PS nudi kao odlično u letnjem periodu je sistem za predhlađenje čilera, takozvano adijabatsko hlađenje.

Postoji više home made rešenja adijabatskog hlađenja sa kojima se ENEL PS susretao poslednjih desetak godina. Ta rešenja jesu napravila određene benefite u predhlađenju čilera, ali su imala i dosta negativnih efekata što se odrazilo na eksploataciju čilera i povećano habanje komponenti.

Ti nedostaci su između ostalog i direktan uticaj vode na freonske kondenzatore, što za posledicu ima stvaranja korozije i kalcijuma na izmenjivačima. Prskalice rade pod niskim pritiscima usled čega dolazi do većeg rasipanja vode dok nemogućnost filtracije i tretiranja vode utiče na smanjenu eksploataciju komponenti i povećanje troškova. Takođe, ne postoji kontrolna jedinica koja kontroliše parametre sistema.

Efikasnost ovih sistema je niska, maksimalna ušteda ide do samo 7%, dok su rizici od oštećenja čilera  usled kalcifikacije i rđe visoki.


Izvor: Privatna arhiva

Savremena rešenja adijabatskog sistema koje ENEL PS primenjuje imaju za cilj: veću efikasnost rashladnog uređaja EER, smanjenje utroška električne energije, smanjeno habanje komponenti rashladnog uređaja, smanjenu potreba za održavanjem rashladnog uređaja, redukciju emisije CO2. Efikasnost ovih sistema u najtoplijim danima ide i do 25%. Adijabatsko hlađenje koje ENEL PS primenjuje može temperaturu ambijenta od 40°C dovesti i do 25°C.

Ono što je takođe važno, postoji recirkulacija vode. Voda koja ne ispari vraća se nazad u sistem i prolazi pet nivoa filtracije i UV sterilizaciju i tek tako pripremljena vraća se nazad na pumpu visokog pritiska. To je primarna voda. Vrlo mala količina vode ispari iz sistema. Nova se uzima iz vodovoda da nadomesti razliku, prolazi sistem omekšavanja i tek je onda spremna za primenu. Prednost je takođe i kontrolna jedinica koja snima vrednosti spoljnje temperature, relativne vlažnosti i brzine ventilatora čilera i preporučuje podešavanje parametara sistema. Ugradnja adijabatskog sistema vrši se na već postojeće sisteme hlađenja, instalira se u blizini čilera, uz obezbeđenje napajanja električnom energijom i vodom.

Prednosti Adijabatskog hlađenja su:

  • Unapređenje postojeće opreme za hlađenje (oprema proizvedena pre 10-15 godina nije dimenzionisana za temperatutne opsege sa kojima se srećemo u poslednjih nekoliko godina)
  • Povećanje efikasnosti opreme za hlađenje i do 30%.
  • Smanjena potrošnja električne energije
  • Smanjenje održavanja čilera i habanja vitalnih komponenti

Povećanje ROI (povrata investicija)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *